גבע בנימין-אדם

אודות

 | עדכון אחרון: 15/04/2024 14:05

גבע בנימין – אדם, הוא ישוב עירוני-קהילתי סמוך מאוד לירושלים, על ספר מדבר יהודה.

במקום מתגוררות כ-1,300 משפחות (6,000 נפש על פי ההערכה), מכל גווני האוכלוסייה בישראל: חילונים, מסורתיים, דתיים, חרדים, עולים, ותיקים, צעירים, זקנים וכו'. בשל ההטרוגניות, התושבים מכנים לעיתים את עצמם 'מיני-ישראל'.

סגנון הבנייה משלב בין קוטג'ים צמודי קרקע, שלחלקם יחידות דיור קטנות, לבין דירות בבנייה רוויה. רוב התושבים מתגוררים ביישוב הוותיק והמערבי, כאשר במזרח היישוב הולכת ומתפתחת השכונה החדשה נופי בנימין (אדם מזרח). בשנים הקרובות היישוב צפוי להמשיך בגידול מואץ, עם מספר פרויקטים הכוללים מאוד יח"ד, שהחלו את תהליכי התכנון והבנייה.

בגבע בנימין-אדם מרכז מסחרי, שירותי בריאות של רוב קופות החולים, מגרשי ספורט ואולמות ציבור. חלק מהתושבים מפעילים בבתיהם עסקים זעירים.

מוסדות החינוך ביישוב, מגיל מעון וגן פונים לכלל הזרמים.
 

ביישוב ארבעה בתי ספר יסודיים:

  • אדם-ועולמו - ממלכתי תל"י
  • אהבת תורה - ממ"ד תורני
  • אור פנחס - תלמוד תורה חרדי
  • מאירים - ממ״ד חינוך מיוחד

החינוך הבלתי-פורמלי כולל רכזי נוער לשלושת המגזרים, סניפים של 'בני עקיבא' ותנועת הילדים עוז (לכיתות א'-ג'). השירותים הדתיים כוללים: בתי כנסת, מקוואות, בתי מדרש ותלמוד תורה.

היישוב משתייך למועצה האזורית מטה בנימין.

חברי הוועד מקומי, שנבחרים אחת ל-5 שנים בבחירות המוניציפליות, אחראים לניהול המזכירות המקומית.  

התפתחות

גרעין המייסדים התבסס על יוצאי שכונות מצוקה בירושלים שהחליטו לתרום את חלקם למפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון. ב-1983 הקימו מאהל בסמוך למעלה אדומים ולאחר שנה נקבע המיקום הנוכחי, מצפון מזרח לירושלים, מרחק דקות ספורות משכונת פסגת זאב בירושלים.

התושבים ביקשו לקרוא ליישוב 'אדם' על שמו של האלוף יקותיאל אדם, סגן הרמטכ"ל שנפל במלחמת לבנון הראשונה. אולם, ועדת השמות הממשלתית בחרה להבליט את ההקשר הגיאוגרפי-היסטורי של היישוב התנכ"י 'גבע', ששכן באזור. כך נותר השם הכפול "גבע בנימין – אדם".

עד סוף שנות ה-90, התגוררו בישוב הקהילתי בו כ-200 בתי אב. בתחילת שנות האלפיים שונה מעמדו ל'עירוני', ובהתאם לכך החל גידול מואץ ועקבי במספר התושבים.

כל הרחובות ביישוב נושאים שמות של צמחים מארץ ישראל.

היסטוריה וארכיאולוגיה

היישוב 'גבע' מוזכר בתנ"ך בהטיות שונות פעמים רבות. הוא מוזכר בספרי יהושע, שופטים ושמואל ובין היתר שימש כמקום המפקדה של שאול המלך בקרבות עם הפלישתים. הנחת החוקרים היא שהכפר הערבי הסמוך, ג'בע שימר את השם המקראי. מצפון ליישוב, מצויים המצוקים 'סנה' ו'בוצץ', בהם התרחשו אחד הקרבות של שאול המלך, כמתואר בספר שמואל.

בבקעה שמדרום ליישוב ממוקם האתר הארכיאולוגי 'קובור בני ישראל' ובו חמש מצבות ענקיות מאבן. החוקרים חלוקים על משמעות המקום ויש הטוענים שזהו מקום קבורתה של רחל אמנו.

 

 

גבע בנימין-אדם, רחוב רקפת (פינת רחוב פרג)
טל: 02-6566287, פקס: 02-5851980, דוא"ל: [email protected]
צרו קשר
הוקם ע"י MeyData